|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Jak jesc? |
duzo |
|
18% |
[ 2 ] |
zdrowo |
|
81% |
[ 9 ] |
kalorycznie |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Wszystkich Głosów : 11 |
|
Autor |
Wiadomość |
szczepan
Status: Offline
Dni: 7052 (99%)
Postów: 3236
Wiek: 37
cZwA/ ŁdZ / kRk / wrocLove
|
Sob 16 Kwi 05, 9:44:57 |
|
|
Ale ja pisałem o Wizarze a nie o Tobie Rochee, Ty tylko cytowałeś
© Copyright by Szczepan ® All Rights Reserved
|
|
Powrót do góry |
|
MonteRochee
Status: Offline
Przebieg: 7114 (100%)
Kondycha: 1726
Kawodrza Dolna
|
Sob 16 Kwi 05, 14:50:13 |
|
|
aha to sory zamieszanie wprowadziłem
...pozdrowienia dla wszystkich rowerowych teoretyków...ja jak Speedy jeszcze żyję... |
|
Powrót do góry |
|
Reklama |
|
outsider
Status: Offline
Dni: 7023 (99%)
Postów: 1704
Raków Zachód
|
Pią 06 Maj 05, 7:11:18 |
|
|
Batony energetyczne domowej produkcji
Składniki:
* 1 szklanka płatków owsianych
* 0,5 szklanki ziarna sezamowego
* 1,5 szklanki moreli suszonych lub śliwek (drobno pokrojonych)
* 1,5 szklanki rodzynek (posiekanych)
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 1 szklanka migdałów (obranych ze skórki, posiekanych)
* 0,5 szklanki mleka w proszku (odtłuszczonego)
* 0,5 szklanki kiełków pszenicy
* 2 łyżeczki masła lub margaryny
* 1 szklanka lekkiego syropu kukurydzianego lub miodu
* niepełna szklanka cukru
* 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
* 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
* 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (startej)
Składniki polewy:
* 2 szklanki wiórków czekoladowych
* 33 dag margaryny bądź masła
Wykonanie batoników:
Płatki owsiane wysyp na blaszkę do pieczenia, piecz w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 150 stopni C, pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby płatki nie przypaliły się. Ziarno sezamowe wysyp na dużą patelnię i na średnim ogniu przypiekaj około 7 minut, aż nabierze złotego koloru. Mieszaj często, aby nie przypalić. Przestudzone ziarno sezamowe wsyp do dużej miski, dodaj morele, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kiełki pszenicy - wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj uprażone płatki owsiane. Przygotuj blachę, na którą będziesz wykładał i formował batoniki, blachę nasmaruj masłem. Na rozgrzaną patelnie wlej miód i wsyp cukier, doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, szybko dodaj masło orzechowe, ekstrakt pomarańczowy oraz skórkę pomarańczową. Płynną masę wlej do miski, w której znajdują się wymieszane sypkie składniki, wymieszaj dokładniej, wyłóż szybko na przygotowaną blaszkę i równomiernie rozprowadź masę, aż do uzyskania odpowiedniej grubości batoników. Masę przykryj folią aluminiową, pozostaw do ostudzenia, blaszkę wstaw do lodówki na około 4 godziny celem dokładnego zastygnięcia. Przed wstawieniem masy do lodówki pokój batoniki na małe kawałki (potem masa może być zbyt twarda).
Wykonanie polewy czekoladowej.
Wiórki czekoladowe oraz tłuszcz należy rozpuścić na parze - garnek należy umieścić w większym garnku, w którym gotuje się woda. Masę mieszać aż do całkowitego połączenia składników. Każdą sztukę batonika należy brać w szczypce i zanurzać w masie czekoladowej, poczekać aż czekolada przestanie kapać. Batoniki odkładaj na tacę albo na papier.
Uwagi:
Batoniki robimy bardzo często, modyfikując je według własnych upodobań - zamiast migdałów dajemy orzechy włoskie, bądź laskowe, rzadko dajemy rodzynki (nie przepadamy), za to dajemy śliwki suszone, daktyle lub figi. Aby zrobić mniej ciężkie batoniki, dajemy ryż preparowany. Jadąc na dalsze wycieczki nigdy nie robimy polewy czekoladowej - w upały polewa rozpuszcza się - cóż to za przyjemność upaćkać się po same łokcie w czekoladzie?
Ostatnia uwaga:
Autorem oryginalnego amerykańskiego przepisu na batony jest Bill Paterson z Portland Oregon, przepis pochodzi z www.bicyclesource.com. Polską wersję przygotował Michał Sadowski - www.rowerowe.wrota.net. A ten przepis został skopiowany ze strony http://www.naszewyprawy.rox.pl/
Ostatnio zmieniony przez outsider dnia Pią 06 Maj 05, 7:35:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
szczepan
Status: Offline
Dni: 7052 (99%)
Postów: 3236
Wiek: 37
cZwA/ ŁdZ / kRk / wrocLove
|
Pią 06 Maj 05, 7:33:54 |
|
|
Bardzo fajny przepis, muszę kiedyś sobie takie wykonać
© Copyright by Szczepan ® All Rights Reserved
|
|
Powrót do góry |
|
Speedy
Status: Offline
Dni: 7116 (100%)
Postów: 957
Raków, Mireckiego
|
Pią 06 Maj 05, 11:18:30 |
|
|
Fajny, fajny tylko strasznie dużo roboty
Tak, jeszcze żyję |
|
Powrót do góry |
|
fr33
Status: Offline
Dni: 7050 (99%)
Postów: 933
Wiek: 42
Częstochowa
|
Pią 06 Maj 05, 11:47:48 |
|
|
hmm.. brzmi pysznie . .. musze sprobowac:) ..
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org |
|
Powrót do góry |
|
MonteRochee
Status: Offline
Przebieg: 7114 (100%)
Kondycha: 1726
Kawodrza Dolna
|
Pią 06 Maj 05, 13:01:02 |
|
|
ło qrna tyle roboty a minuta zarcia
...pozdrowienia dla wszystkich rowerowych teoretyków...ja jak Speedy jeszcze żyję... |
|
Powrót do góry |
|
outsider
Status: Offline
Dni: 7023 (99%)
Postów: 1704
Raków Zachód
|
Pią 06 Maj 05, 13:27:41 |
|
|
No nie wiem czy minuta jak całą blachę zrobisz |
|
Powrót do góry |
|
fr33
Status: Offline
Dni: 7050 (99%)
Postów: 933
Wiek: 42
Częstochowa
|
Pią 06 Maj 05, 13:30:30 |
|
|
robilem outsider te batoniki juz? .. jak ktos zrobi to niech napisze czy dobre i czy maja w sobie energie ??
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org |
|
Powrót do góry |
|
outsider
Status: Offline
Dni: 7023 (99%)
Postów: 1704
Raków Zachód
|
Pią 06 Maj 05, 13:40:58 |
|
|
Nie robiłem ale sądzę że mają conajmniej tyle ile kupne, jak nie lepiej, no i ważna sprawa że bez chemii , a to poważna zaleta. Druga sprawa to zapewne cenowo też to się opłaca. |
|
Powrót do góry |
|
szczepan
Status: Offline
Dni: 7052 (99%)
Postów: 3236
Wiek: 37
cZwA/ ŁdZ / kRk / wrocLove
|
Pią 06 Maj 05, 14:17:52 |
|
|
No napewno sie opłaca bo w sezonie taka blacha wystarcza na kilka ładnych wypadów
© Copyright by Szczepan ® All Rights Reserved
|
|
Powrót do góry |
|
Auth82
Status: Offline
Dni: 6904 (97%)
Postów: 1
Częstochowa- okolice Bałtyku
|
Czw 07 Lip 05, 8:41:51 Jedzonko :):): |
|
|
Śniadanko Proponuje nie patrzec nawet na obietośc bo przecież spali się je napewno, ale oczywiscie z umiarem, bo wiadomo ze czlowiek jak świnia zje wszystko albo i jeszcze wiecej...
Banan + Rodzynki to dobry sposób na zaspokojenie głodu i energii podczas jazdy w nieznane ..
!!!!!!! Obiadek !!!!! Okolo 16.30 jezeli to znów rower podobnie banan + jabłko
Kolacje możliwie jak najwczesnioej kiedy czujesz pustke nie pózniej niz przez 19.00 ...Chyba ze to dzien bez jazdy popoludniowej na rowerku to kolacyjke proponuje przed 18.00
Jazda daje Ci siłe i nadzieje na lepsze jutro !!! Pomaluj sobie rame a to poprawi Ci humor !!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Kontakt z osoba zarzadzajaca witryna: Speedy
|
|
|
|